lauantai 12. syyskuuta 2015

Outlander: matkantekijä, 1. kausi (2014-15)

Outlander on Diana Gabaldonin kirjasarjaan perustuva tv-sarja, jonka ensimmäinen kausi sai hiljattain päätöksensä Yle TV1:llä. (Sarjan ensimmäinen kirja - alkuperäisnimeltään Outlander - on julkaistu suomeksi nimellä Muukalainen.)

Claire (Caitriona Balfe) viettää onnellista elämää miehensä Frankin (Tobias Menzies) kanssa, sodan jälkeisellä 1940-luvulla. Jonkin sortin taikuuden avulla Claire siirtyy vahingossa 1700-luvun Skotlantiin, eikä pääse takaisin omaan aikaansa. Claire joutuu ottamaan paikkansa uudessa elämässään ja järjestetyn avioliiton kautta päätyy Jamien (Sam Heughan) vaimoksi. Hiljalleen Claire ja Jamie rakastuvat.
   Englantilaisten silmissä Jamie on kuitenkin skottikapinallinen. Jamien perässä on erityisesti kapteeni Jonathan "Black Jack" Randall (tässäkin roolissa Tobias Menzies), joka on Clairen ensimmäisen miehen esi-isä ja muistuttaa hämmentävästi Frankia. Randall on kuitenkin vaarallinen sadisti, joka ottaa Jamien silmätikukseen.


Katsoin Outlanderia tosiaan sillä perinteisellä tyylillä; telkkarista yksi jakso viikossa. Tällaista katsomistapaa harrastan nykyisin aika vähän. Tätä aloin katsomaan, koska sarja perustuu Gabaldonin kirjoihin.

Kirjat ovat todella suosittuja. Ne luokitellaan ehkä historiallisiin tai romanttisiin romaaneihin, vaikka kirjoissa on siis myös fantasiaelementtejä. Oon joskus vuosia sitten aloittanut ekan kirjan lukemisen. Kirjoja on nykyisin jo ties miten monta ja jokainen niistä on aikamoinen tiiliskivi.


Minä jätin aikoinaan sen ensimmäisenkin kirjan kesken. Kirjassa tarinan alku esitetään samassa järjestyksessä kuin tv-sarjassakin. Ensin Claire viettää aikaansa Frankin kanssa ja pariskunta vaikuttaa onnelliselta. Heillä on asiat hyvin. Sitten, sinkouduttuaan toiseen aikaan, Claire tuntuu viehättyvän Jamiesta kovin nopeasti, vaikka on tietysti edelleen naimissa Frankin kanssa. Lukijalle/katsojalle annetaan siis ensin mahdollisuus tutustua Frankiin ja heidän onnelliseen avioliittoonsa, mutta sitten Claire lähteekin toisen miehen matkaan. Johtuu ehkä siitä, että oon itse niin yksiavioinen, mutta tämä vitutti mua kirjaa lukiessa niin paljon, että jätin koko kirjan kesken. Varsinkin, kun Claire jättää aikuisen miehen jonkun itseään nuoremman pojanklopin takia, hei haloo! Kuten huomaatte, en osannut samaistua.
 
Tv-sarjassa asiaa pahentaa entisestään näyttelijävalinnat. Sam Heughan on tietysti erittäin katseenkestävä kaveri ja esiintyykin kauden aikana vähissä vaatteissa kerran jos toisenkin. Mutta kun verrataan näyttelijäntaitoja ja karismaa, jää Sam Heughan todella pahasti Tobias Menziesin varjoon.


Menzies tekee mielenkiintoisen kaksoisroolin esittäessään siis myös Black Jack Randallia ja on huikean hyvä roolissaan. Olin jo etukäteen kuullut missä määrin sekopääksi Randall heittäytyy kauden lopussa ja se lisäsi pelkoa hahmoa kohtaan entisestään. Kun kauden keskivaiheilla Claire jää Randallin kanssa rupattelemaan, niin mä kiljuin kotisohvalla että "Juokse nainen! Älä nyt jää sen kanssa kahdestaan!".


Sarjan pääosakolmikko on todella joutunut koville sarjaa kuvatessaan. Pakko nostaa hattua etenkin Heughanille ja Menziesille siitä, miten sairaita juttuja joutuivat kauden lopulla tekemään. Tobias Menzies sanoi jossain haastattelussa, ettei ollut lukenut kirjaa ennen kuin lupautui rooliin, eikä olisi välttämättä suostunut jos olisi tiennyt mitä oli tulossa. Myös Caitriona Balfe hoitaa tonttinsa hienosti. Kaikki kolme ovat taitavia näyttelijöitä.


Sivurooleista mainittakoon vakuuttavasti 1700-luvun skottiäijiksi maskeeratut Graham McTavish, Duncan Lacroix, Grant O'Rourke ja Stephen Walters. Ovat hienon näköinen joukko. McTavish on rooliasussaan kuin kotonaan, katsokaa nyt:


Ihailtava yksityiskohta oli myös se, ettei McTavishia oltu komean ulkomuotonsa perusteella castattu klaanin päälliköksi, vaan siinä roolissa nähtiin McTavishia huomattavasti pienikokoisempi Gary Lewis. Brilliant!

Tv-sarjassa on tietysti otettu jonkin verran omia vapauksia ja yhden jakson verran seurataan sitä miten Frank etsii kadonnutta vaimoaan. Mielestäni sen jälkeen kausi vähän lässähti, kun Tobias Menziesiä ei näkynyt. Onneksi sitten mukaan tarinaan tulivat Jamien sisko Jenny miehensä kanssa. Jennyä esittävä Laura Donnelly pelasti karismallaan paljon. Upea näyttelijä! Kauden lopulla nähdään porukassa myös Douglas Henshall.


Mulla on ollut koko ekan kauden ajan tosi ristiriitainen fiilis tästä sarjasta. 
   Toisaalta siinä on paljon kiinnostavia elementtejä; historiaa, fantasiaa, romantiikkaa, seikkailua. Sarja on laadukas ja tosi hyvin tehty, mahtava oppitunti historiasta ja skotlantilaisesta kulttuurista. Olen oppinut sarjaa katsoessani paljon. Ja sarja on kuvattu tietysti Skotlannin upeissa maisemissa. Lisäksi sarja on cinematografisesti todella hieno, mikä nähdään jo upeassa alkutunnarissa.
   Kuitenkaan en olisi välttämättä katsonut kautta loppuun asti ilman Tobias Menziesin loistavaa roolisuoritusta. Claire on välillä hahmona ärsyttävä. Sam Heughan ei vetoa muhun romanttisena miespääosana yhtään. Kuten siis ei myöskään Jamien hahmo. Välillä meno oli niin tylsää tai ennalta-arvattavaa, että katsoin muutaman jakson vähän toisella silmällä tai pikakelauksella. (Jossain vaiheessa mietin miten mielenkiintoinen juonenkäänne olisi ollut, jos Frank olisi myös heitetty 1700-luvulle!)


Oon katsonut jonkin verran tekijöiden haastatteluja. Oon oppinut että Ronald D. Moore ja Diana Gabaldon ovat molemmat fiksuja ja karismaattisia ihmisiä. Gabaldonilla ja kirjasarjallaan on valtaisa fanikunta. 
   Balfe, Heughan ja Menzies ovat yhdessä todella hauskoja. Ensimmäistä kertaa jotain sarjaa katsoessa mulle kävi niin, että on ollut melkein mielenkiintoisempaa katsoa millaisia näyttelijät ovat keskenään oikeasti, kuin katsoa kyseistä tv-sarjaa. Auts. 


Ekan jakson jälkeisiä fiiliksiä pohdiskelinkin jo aiemmin toisessa blogissani. Ja tässä vielä kerran ne upeat mainosjulisteet (klikkaamalla isommaksi):


***
Outlander: matkantekijä, 1. kausi (2014-15)
Creator: Ronald D. Moore.
Pääosissa: Caitriona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Graham McTavish, Duncan Lacroix, Grant O'Rourke, Stephen Walters, Lotte Verbeek, Gary Lewis, Laura Donnelly, Steven Cree, Douglas Henshall.

2 kommenttia:

  1. Jos kirjoittaa arvostelun, voisi huolehtia siitä, että nimet ovat oikein! Tässä sarjassa on Jamie eikä Jaime! Häntä esittävä Sam Heughan on minun mielestäni tosi karismaattinen, toisin kuin Tobias Menzies. Makuasioita kait!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpäs onkin! Kiitos kun huomautit. Ärsytti itseäkin sitten tuollainen virhe, joten korjasin. :)

      Makuasioita, sitäpä hyvinkin. :)

      Poista

Kiitos kun jätät kommentin! :D