perjantai 23. heinäkuuta 2010

Välähdyksiä menneisyydestä (2008)

Katsoin tämän elokuvan pääasiassa siksi, että siinä on Mark Strong. Lisäksi pääosassa oleva Daniel Craig on näyttelijä, josta myös pidän kovasti. No, Mark-faneille tiedoksi, että mies on tasan yhdessä kohtauksessa (esittää päähenkilön manageria). Että hänen mukanaolonsa ei erityisesti päässyt elokuvan pisteitä nostamaan. Plus että Mark Strong ja jenkkiaksentti on aina yhtä häiritsevä kombinaatio. Vaan ei se mitään, elokuva on joka tapauksessa erittäin hyvä.




Päähenkilö on brittinäyttelijä Joe Scott (Daniel Craig), joka asuu Hollywoodissa. Joella on hieno talo ja auto, naisia ja viinaa riittää. Hän viettää railakasta elämää ja käyttää huumeita. Rooleja Joelle ei enää löydy ja elämä on kovin pinnallista. Hän saa kotoa tiedon, että hänen lapsuudenystävänsä Boots on kuollut. Joe alkaa humalapäissään muistella nuoruuttaan, kun he olivat Bootsin kanssa parhaita ystäviä. Tarina siirtyy siis 70-luvun Englantiin.

Nuori Joe on muuttumassa pojasta mieheksi. Hän ihastuu omanikäiseensä Ruthiin (Felicity Jones), mutta hänellä on seksisuhde naapurissa asuvan perheenäidin Evelynin (Jodhi May) kanssa. Takakannessa mainittu "menneisyyden tragedia" oli kyllä aika kammottava. Hienosti kuvattu kohtaus myös, mutta olin tosi järkyttynyt. Vaan enpä spoilaa, saatte kaikki järkyttyä sitten ihan itse. (Samasta syystä en myöskään laita tähän traileria.) Lopussa aikuinen Joe palaa Englantiin Bootsin hautajaisiin ja tapaa jo aikuistuneen Ruthin (Claire Forlani).


Daniel Craig sopii täydellisesti esittämään rappiolla olevaa Joeta. Nuorempaa versiota esittävä Harry Eden sen sijaan ei herätä juuri minkäänlaisia tunteita. Mark on tosiaan vain yhdessä kohtauksessa ja miehet ovat muutenkin elokuvassa ihan sivuhahmoja, Joeta lukuunottamatta siis. Tämä on elokuva Joen elämän naisista. Äitiä ja tätiä esittävät upeat brittinäyttelijät Olivia Williams (The Ghost Writer, Kuudes aisti, Emma -sarja) ja Helen McCrory (Harry Potter ja puoliverinen prinssi, Monte Criston kreivi). Northanger Abbeysta tuttu Felicity Jones on oikein suloinen nuori Ruth. Jonesilla ja samaa hahmoa aikuisena esittävällä Claire Forlanilla on todella samanlainen ääni. Sivurooleissa vilahtavat myös James D'Arcy (Master and Commander, Marple: Syyttävä sormi), Emilia Fox (Mami hoitaa, Ylpeys ja ennakkoluulo -sarja, Marple: Syyttävä sormi) ja tosielämässä Matthew MacFadyenin (Ylpeys ja ennakkoluulo) kanssa naimisissa oleva Keeley Hawes (Arvoituksia arkussa).



Välähdyksiä menneisyydestä on kauniinnäköinen elokuva. Lopun kohtaus, jossa Ruth saa Joen kirjelapun oli hienosti tehty; puhetta ei kuulu, musiikki vain soi. Tosin en täysin ymmärtänyt kohtauksen pointtia noin muuten. Elokuva tarjoaa hyvää draamaa ja on mielenkiintoinen alusta loppuun. Tämän katson aivan varmasti joskus uudestaan. Suosittelen elokuvaa lämpimästi etenkin kaikille Daniel Craig -faneille, elokuva nimittäin alkaa suurinpiirtein herran paljaasta perseestä.


Ja hieman asian vierestä: Mark Strong on tosiaan tässä elokuvassa vain yhdessä kohtauksessa, mutta silti hänen nimensä lukee ihan dvd:n etukannessa! Sen sijaan melko isossa roolissa olevan Jodhi Mayn nimeä ei löydy. Sitten taas RocknRolla-elokuvassa Markin nimeä tai naamaa ei löydy etu- eikä takakannesta, vaikka mies on suunnilleen joka kohtauksessa. Tällaisia tapauksia ihmettelen usein...

****
Välähdyksiä menneisyydestä (Flashbacks of a Fool, 2008)
Ohjaus: Baillie Walsh
Pääosissa: Daniel Craig, Harry Eden, Eve, Olivia Williams, Jodhi May, Helen McCrory, Felicity Jones, Keeley Hawes, Claire Forlani.

3 kommenttia:

  1. Tämä on jäänyt katsomatta. Monesti sitä olen kyllä vilkuillut. Pitääpä muistaa katsoa joku ilta.

    VastaaPoista
  2. Joo, mä ainakin suosittelen lämpimästi. Elokuva oli positiivinen yllätys ja nehän on aina kivoja. :)

    VastaaPoista
  3. Juu, tuli mieleen kanssa kun The Americanin trailerit tuli telkusta ulos, ekana Samuli Vauramon ja Irina Björklundin, sitten vasta Clooney...

    VastaaPoista

Kiitos kun jätät kommentin! :D